Van plan om een vijver in de tuin aan te leggen? Dan wil je natuurlijk een mooie, heldere vijver. Een vijver onderhouden kost natuurlijk tijd, daarom is het belangrijk om in gedachte houden dat dit ook bij een onderhoudsvriendelijke vijver het geval is. Echter zijn er een aantal manieren om je vijver onderhoudsvriendelijker te aan te leggen, zodat je er minder tijd aan kwijt bent.

Tip 1. Automatisch laten bijvullen
Je vijver automatisch laten bijvullen om het water te verversen is natuurlijk ideaal en zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan het onderhouden van je vijver. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar om dit te realiseren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een waterslang en magneetventiel om een systeem te maken waarbij de vijver automatisch bijgevuld wordt.

Tip 2. Drijfplanten
Goede waterzuiveraars zijn ontzettend belangrijk voor een heldere vijver, daarom zijn drijfplanten en waterlelies essentieel voor het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke tuin. Naast de zuiverende eigenschap van deze planten zorgen drijvende planten ervoor dat het wateroppervlak tegen de zon beschermd wordt.Zo wordt voorkomen dat het water opwarmt en verdampt. Met als gevolg dat het water meer zuurstof vasthoudt. Het voorkomen van verdamping zorgt ervoor dat de concentratie van verontreinigende stoffen niet omhoog gaat.

Tip 3. Niet te veel vissen
Vissen in de vijver zien er natuurlijk erg leuk aan. Dit is dan ook voor veel mensen de reden om voor vissen in de vijver te kiezen. Ook is het handig om muggenlarven tegen te gaan. Voor een onderhoudsvriendelijke vijver is het van belang om niet te veel vissen te nemen, dit zorgt ervoor dat ze zelf moeten jagen. Als je niet te gulzig bent met het aantal vissen is voeren vaak ook niet meer nodig en dat komt natuurlijk ten goede van de waterkwaliteit.

Naast de vissen is het belangrijk om veel onderwaterplanten in je vijver te planten. Planten die ondergedompeld in het water leven zijn zogenaamde zuurstofleveranciers. Zij zorgen dus voor het produceren van zuurstof in het water, waarop de micro-organismen én de dieren leven.